Praktijk van medezeggenschap
In goede zorg gaat het niet alleen over regels of afspraken. Het gaat ook over mensen en hoe ze met elkaar omgaan. Iedereen speelt een rol: zorgontvangers, hun netwerk, medewerkers, leidinggevenden en bestuurders. Medezeggenschap betekent: iedereen mag meedenken en meebeslissen over dingen die ertoe doen.
Dat is niet altijd vanzelfsprekend. In veel organisaties maken gewoontes en systemen het moeilijk om iedereen te betrekken. Soms worden mensen vergeten, te laat geïnformeerd, of niet uitgenodigd. Daarom is het nodig om bewust te werken aan een samenwerkingspraktijk van medezeggenschap. Je vertrekt van de vraag: wie moet er bij deze beslissing betrokken worden? En hoe zorgen we dat iedereen kan meedoen?
Medezeggenschap vraagt gelijkwaardigheid, vertrouwen en ruimte om samen te denken. Als dat lukt, wordt overleg vanzelfsprekender. Samen beslissen wordt dan een gewoonte die telkens opnieuw terugkomt. Niet als eindpunt, maar als een proces waarin we blijven leren, bijsturen en groeien.
Invalshoeken
Klik en ontdek de 18 invalshoeken rond de praktijk van medezeggenschap
Blijvend in gesprek – De juiste mensen betrekken – Eigen stem versterken – Gelijkwaardig – Iedereen moet kunnen meedoen – Inspirerend werken – Sensibiliseren – Zichtbaar maken – inspirerend werken – verbonden – durven twijfelen, durven porberen – aandacht voor omgeving en tijdstip – samenhang – helpen groeien – collectief ondersteunen – van indvidueel naar collectief belang – mandaat en verantwoordelijkheid – verwachtingen en antwoorden – aanspreekpunten
terug naar vorige pagina | pagina afdrukken
inleiding | invalshoeken | perspectieven | schematisch | werkterreinen | werkvormen
Voor meer:
Like ons op Facebook