FOVIG heeft van het VAPH de opdracht gekregen om een loket op te richten voor de ondersteuning van Collectieve Overlegorganen bij de vergunde zorgaanbieders. Eén van de pijlers om dit te realiseren is het aanbieden van vormingen. We merken dat er veel vragen leven binnen het Collectief Overleg: Wat is onze opdracht? Wat kan er, mag er? Welke regelgeving is er van kracht? Hoe moet dit georganiseerd worden? … Ook vergunde zorgaanbieders worstelen met deze vragen. Maar de collectieve inspraak wordt alsmaar belangrijker. Daar naast zijn er thema’s die de agenda van het Collectief Overleg bepalen en waar er grote nood is aan informatie en ondersteuning. In dit kader verwijzen we naar Persoonsvolgende financiering, woon- en leefkosten, correctiefase 2, …
FOVIG wil op al deze vragen een antwoord bieden in de vorm van vormingsmomenten voor leden en geïnteresseerden in de werking van het Collectief Overleg. Zo bieden we een basisvorming aan “Wegwijs in het Collectief Overleg”. Deze wordt op geregelde tijdstippen door FOVIG georganiseerd. Deze vorming kan ook binnen een lokaal Collectief Overlegorgaan georganiseerd worden. Naargelang de actuele thema’s worden die ook op vormingsmomenten gebracht. Ook deze thema-vormingen kunnen binnen een lokaal Collectief Overleg georganiseerd worden.
We houden je op de hoogte wanneer er vormingsmomenten gepland worden via de website en onze nieuwsbrieven. Indien je binnen je plaatselijk Collectief Overleg vragen naar ondersteuning heeft dan kan je deze steeds richten aan de stafmedewerker/coördinator Fran Van Hoorebeke, [email protected].
AANBOD 2024
- OOK COLLECTIEVE ZORG IS INCLUSIEVE ZORG
ZATERDAG 12 oktober 2024 | 10 TOT 16 UUR
ONS ERF (UNIE-K), SINT-MICHIELS (BRUGGE)In de tweede helft van 2023 werkte FOVIG een beleidstekst uit rond inclusie en collectieve zorg. Daarmee plaatst FOVIG zich uitdrukkelijk binnen het streven naar inclusie en het VN-verdrag daarover. Zo garanderen we mensen met een handicap een kwalitatief leven als volwaardige deelnemer in de maatschappij.Tegelijkertijd dringt FOVIG aan om inclusie in de collectieve zorg (de voorzieningen) stevig aan te pakken en sterk uit te bouwen. Zo bieden we weerwerk aan de interpretatie van inclusie als een exclusieve aangelegenheid van het individu.
Daarmee gaan we een dag actief aan de slag.Op deze ledendag is er een flankerend programma voor personen met een verstandelijke handicap.
- SAMEN BOUWEN AAN EEN CULTUUR VAN INSPRAAK
FOVIG voorziet, in samenwerking met Gezin en handicap, nog een reeks webinars onder de titel: ‘Samen bouwen aan een cultuur van inspraak’.
17 september 2024
Communicatietechnieken voor ouders en begeleiders
24 oktober 2024
Nieuwe mensen aantrekken voor het collectief overleg
5 december 2024
Participatie in verschillende lagen
Meer info over deze sessies wordt bij het begin van de zomer bekendgemaakt.
- BEWINDVOERING & VOLMACHT [ONLINE WEBINAR]
WOENSDAG 22 MEI 2024, 19u00
FOVIG, Trefpunt STAN en bijstandsorganisatie ZOOM een webinar rond bewindvoering en volmacht. Vrederechter Helen Vanden Berghe en Kristof Delobelle van Lemon Consult zorgen voor de juiste informatie.Zodra iemand 18 jaar wordt, is deze persoon meerderjarig. Op burgerrechtelijk gebied brengt dit allerlei rechten en plichten met zich mee. Personen met een verstandelijke handicap zijn niet altijd in staat om (volledig) zelf beslissingen te nemen, bijvoorbeeld wat betreft hun persoon of geldzaken. In die gevallen kan het waardevol zijn om na te denken over bewindvoering of een zorgvolmacht.
Lees verder
Klik hier om in te schrijven via de website van Trefpunt STAN
- HOE EEN MOEILIJK ONDERWERP AANSNIJDEN? [ONLINE WEBINAR]
DINSDAG 7 MEI 2024, 19.30 – 21.00 uur
Het kan een uitdaging zijn om je stem te laten horen, vooral wanneer je boodschap gericht is op zorgpersoneel of de leidinggevenden van je zorginstelling. (…)Lees verder
Klik hier om in te schrijven
- DENKNAMIDDAG (JONG)DEMENTIE BIJ PERSONEN MET EEN VERSTANDELIJKE HANDICAP
ZATERDAG 27 APRIL 2024 – 14 – 17 UUR – GITS – 5 EUR
We spreken met Gudrun Callewaert en Martine Buyssens.
Gudrun is oprichtster van Het Ventiel, een onafankelijke vzw die zich inzet voor personen met (jong)dementie. Martine spreekt als bezorgde mama van een 40-jarige zoon met het syndroom van Down. We luisteren ook naar een getuigenis van een mantelzorger van een persoon met een verstandelijke handicap en dementie.
Fran Van Hoorebeke, stafmedewerker bij FOVIG, zal deze middag in goede banen leiden.
Tijdens de pauze kun je in gesprek gaan met jullie tafelgenoten en genieten van een stukje taart.De Waaiberg – UNIE-K
Koolskampstraat 22D
8830 Gits (Hooglede)(Deuren open om 13u30)Wij verwelkomen graag de mensen waar het om draait: personen met een verstandelijke handicap. Wij zorgen voor een aangepaste activiteit. Bij inschrijving graag hun aanwezigheid doorgeven.Download hier alle verder informatie en de routebeschrijving
- AAN DE SLAG MET HET MODEL IDO IN HET COLLECTIEF OVERLEG [WEBINAR/WORKSHOP]
Bijna een jaar geleden publiceerde het VAPH (Vlaams Agentschap Personen met een handicap) modellen voor de IDO (individuele dienstverleningsovereenkomst). Doel daarvan is om gebruikers en zorgaanbieders een basis te geven voor het opmaken van hun onderlinge overeenkomsten.
De algemene vorm en inhoud van de IDO kan pas wijzigen na advies van het collectief overleg. Daarom dat we met FOVIG ondersteuning bieden bij het bespreken van de IDO van je zorgaanbieder.De eerste webinar/workshop ‘Aan de slag met het model IDO in het collectief overleg’ heeft plaats op
maandag 18 maart 2024, 19.30 tot 21.00 uur, onlineOm wat interactie te kunnen bewerkstelligen, kunnen er aan deze workshop maximaal 15 personen deelnemen. Deelname is voorbehouden voor leden van FOVIG.
Afhankelijk van de belangstelling, zullen er bijkomende webinars/workshops georganiseerd worden in de aansluitende maanden.Deze webinar/workshop is voorbehouden voor 15 leden van FOVIG die deel uitmaken van een collectief overleg.Klik hier voor meer info
Klik hier om in te schrijven
- [DENKDAG] WELBEVINDEN EN BESCHERMING | MIJN BELANGEN, ONZE KEUZES
Op deze denkdag, met als rode draad ‘Mijn belangen, onze keuzes’, staan de belangen van de persoon met een handicap centraal. Het is niet eenvoudig om deze belangen om te zetten in een gedeelde keuze, daarom benaderen we dit vanuit verschillende invalshoeken. Wat was de doelstelling van de wetgever bij de regels voor bewindvoering? Wat zijn de ethische overwegingen hierin? Wat zien bewindvoerders en vrederechters in de praktijk gebeuren? En vooral: wat leeft er bij de betrokkenen?
Zaterdag 20 januari 2024, van 10 tot 17 uur
Vormingscentrum Guislain, Gent
Klik hier om in te schrijven
AANBOD 2023
- OMRINGD IN WARME VERBINDING | LEDENDAG 2023
Als gebruiker of vertegenwoordiger van een gebruiker heb je heel veel kansen om je te omringen. Niet altijd lukt dat even goed. Op deze ledendag bekijken we hoe in verschillende omgevingen (thuis, met het netwerk, in een voorziening, bij FOVIG) het omringd zijn je zal versterken.
Zaterdag 3 juni 2023, 9.30 uur tot 15.00 uur
’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem
Klik hier voor meer info over de Ledendag 2023.
AANBOD 2022
- NIEUWE VORMINGSREEKS COLLECTIEF OVERLEG [WEBINARS]
Deelname is gratis.- maandag 24 oktober 2022, 19u30
Inspraak en participatie: wat, hoe, waarom? - maandag 14 november 2022, 19u30
Collectieve inspraak: het regelgevend kader - maandag 5 december 2022, 19u30
Het collectief overleg in de praktijk
- maandag 24 oktober 2022, 19u30
- WAT ALS DE CLIËNT VANAF NU ECHT HET VERSCHIL MAAKT? | LEDENDAG 2022
zaterdag 11 juni 2022
Het algemene thema is ‘participatie met resultaat met resultaat’ door de cliënt en/of het netwerk. Daarvan zijn heel wat mooie voorbeelden. Maar niet altijd gaat het even vlot en goed.
- vormingscyclus SAMEN BOUWEN AAN EEN CULTUUR VAN INSPRAAK [Nieuwe vormingssessies februari en maart 2022]
Uitwerking van de thema’s woon- en leefkosten en zorginspectie
AANBOD 2021
- DIGITAAL DOSSIER BEWINDVOERING [webinar]
Op donderdag 28 oktober 2021 te 13u30 is er een webinar met als inhoud ‘Stap voor stap op weg met het digitale dossier bewindvoering’. Hoe ga je hiermee aan de slag?
- vormingscyclus SAMEN BOUWEN AAN EEN CULTUUR VAN INSPRAAK [VERVOLG]
september tot einde 2021
Deze vervolgreeks richt zich naar gebruikers, leden van het collectief overleg en medewerkers bij een zorgaanbieder, en loopt vanaf september tot einde 2021.
Organisatie: FOVIG en Gezin en handicap
- vormingscyclus SAMEN BOUWEN AAN EEN CULTUUR VAN INSPRAAK
maart tot najaar 2021
Deze reeks richt zich naar gebruikers, leden van het collectief overleg en medewerkers bij een zorgaanbieder, en loopt vanaf maart tot in het najaar 2021.
Organisatie: FOVIG en Gezin en handicap
- TERUGBLIK OP DE LEDENDAG 2021 (met video- en fotoverslagen).
- BEZORGD OM KWALITEIT | LEDENDAG 2021
zaterdag 20 maart 2021
De thematiek is gefocust op de mogelijkheden om met het collectief overleg zorg, ondersteuning en ontplooiing te inspireren.
Voor meer:
Like ons op Facebook