7 mrt 2023

VIND ONDERSTEUNING IN JE BUURT

Auteur: Fovig

Zorgwijs helpt mensen met een beperking de juiste ondersteuning op maat te vinden. Dit doen we op verschillende manieren.

Zoeken en vinden op Zorgwijs
Zowel met als zonder budget kan je op Zorgwijs terecht. Beschik je over een persoonsvolgend budget dan kan je op het digitale platform heel gericht zoeken in het aanbod van zorgaanbieders waar je met jouw budget terecht kan. Via een online zoekmachine met verschillende filters, zoals het type van ondersteuning en de plek waar je woont, kom je uit bij het aanbod bij jou in de buurt. Of vind je de mobiele hulp die bij jou aan huis komt.

Gelijkaardige zoekmachines zijn er voor wie geïnteresseerd is in rechtstreeks toegankelijke hulp. Zoals de naam het al zegt, is dit type van hulp rechtstreeks toegankelijk en hoef je hiervoor geen budget aan te vragen bij het VAPH. Rechtstreeks toegankelijke hulp heb je voor zowel volwassenen als voor jongeren en kinderen.

Op Zorgwijs kan je niet alleen gebruik maken van de zoekmachines maar is het ook mogelijk om gratis een profiel aan te maken. Op deze manier kan je een vacature plaatsen voor als je een assistent zoekt. Ben je zelf iemand die als persoonlijk assistent wil werken? Dan kan je eveneens gratis een profiel aanmaken om jezelf voor te stellen.

In beweging
Zorgwijs is een relatief jong platform dat zich constant verder ontwikkelt. Onder andere op basis van de feedback van de gebruikers worden er zaken aangepast.

Eén van die recente aanpassingen is dat je op Zorgwijs nu ook op zoek kan gaan naar organisaties die ‘begeleid werken’ aanbieden. Wat is begeleid werken en voor wie is dit interessant? Sommige personen met een handicap staan graag op de werkvloer gedurende de dag of combineren dit met hun dagbesteding in een dagcentrum. Zij gaan dan bijvoorbeeld onbezoldigd aan de slag op een boerderij, in een winkel of in een bedrijf. Een begeleider volgt het traject nauw op en ondersteunt op maat. Begeleid werken kan een manier zijn om talenten te ontdekken en te tonen. Wil je weten waar je begeleid kan werken bij jou in de buurt, dan helpt Zorgwijs. Je vind er mogelijkheden die je met een persoonsvolgend budget kan betalen of binnen het aanbod van de rechtstreeks toegankelijke hulp.

Sinds het aanbod voor rechtstreeks toegankelijke hulp op Zorgwijs te vinden is, kan je ondersteuning zoeken voor zowel meerderjarigen als minderjarigen. Zorgwijs heeft voorzien dat je die twee specifieke doelgroepen kan aanvinken en zo meer gericht kan zoeken.

Ook voor de allerkleinsten is er soms specifieke ondersteuning nodig. Met het oog op een inclusieve kinderopvang waar kinderen met en zonder ondersteuningsnoden samen kunnen spelen en verzorgd worden, is er een aparte rubriek op de pagina met ‘meer informatie’.

Meer info
Zorgwijs assisteert als platform bij de zoektocht naar ondersteuning en zorg. Je vindt al een ruim aanbod online en Zorgwijs probeert dit gaandeweg verder uit te bouwen. Heb je suggesties of feedback? Laat het ons weten via [email protected].
Benieuwd hoe het werkt? Bekijk hieronder het introductiefilmpje of via deze link.

www.zorgwijs.be

Vraag het aan Fovig