28 aug 2020

TERUGBETALING VOOR EXTRA ZORGKOSTEN DOOR CORONA EINDIGT

Auteur: Fovig

NIEUWSFLASH  |  AUGUSTUS 2020

COMPENSERENDE MAATREGELEN
TERUGBETALING VOOR EXTRA ZORGKOSTEN DOOR CORONA EINDIGT

In onze nieuwsbrief van 8 augustus kon je ook al heel wat lezen over de mogelijkheid om het zorgbudget te overschrijden. We komen daar nog even op terug met extra informatie.

Personen die  tijdens de lockdown hun familielid thuis hebben opgevangen kunnen voor extra gemaakte zorgkosten deze ook laten vergoeden. Dit kan ook als je zorgbudget geheel of gedeeltelijk met voucher wordt besteed. Tot maximum 17% bovenop het toegekend budget kan zo extra ingezet worden.
Er zijn voorwaarden om deze kosten te kunnen laten terugbetalen door het VAPH.

  • Je moet geregistreerd worden als vrijwilliger.Let wel: om vrijwilliger te kunnen worden, mag je geen bewindvoerder zijn van de persoon met handicap.
  • Als je een geregistreerde vrijwilliger bent, kun je het vervoer naar het dagcentrum, dat je nu zelf op je neemt, aanrekenen en terug betaald krijgen.
  • Indien er extra ondersteuning werd betaald, zoals een auti-coach, een psycholoog … dan kunnen ook deze contracten na goedkeuring van het VAPH terugbetaald worden. De voorwaarde hierbij is dat de hulpverlener dit niet mag doen vanuit een vergunde zorgaanbieder.

Voor wie niet gewoon is met contracten te werken kunnen deze voorwaarden en werkwijze heel ingewikkeld en belastend overkomen. Misschien weerhouden zij er je van om de stappen tot aanvraag ervan te doen.
Het infoloket van FOVIG ([email protected]) kan je op weg helpen.
Je kan het ook oplossen door beroep te doen op een bijstandsorganisatie. Die zal je in het dossier ondersteunen. De lijst van de bijstandsorganisaties vind je via www.vaph.be/documenten/bijstandsorganisaties .
De kosten van aansluiting bij een bijstandsorganisatie kunnen als extra kost bij het VAPH worden ingediend.

Het indienen van de kostenstaten en contracten kan nog tot 30 september 2020.

Vraag het aan Fovig