26 nov 2021

WIE BESLIST?

Auteur: Fovig

WIE BESLIST?
ETHISCHE THEMA’S IN DE ZORG (JURIDISCH) GEKADERD
[DIGITALE STUDIEDAG VAN GEZIN & HANDICAP]

VRIJDAG 17 DECEMBER 2021  |  9.30 TOT 16.00 UUR

Zorgverleners, voorzieningen, ouders en brussen … betrokken bij de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap worden vroeg of laat geconfronteerd met complexe, ethische vragen.

Kan een voorziening verplichten dat hun bewoners anticonceptie nemen? Mag ik mijn zoon laten steriliseren? Wie mag beslissen over een ingrijpende medische behandeling voor een persoon met een handicap onder bewind? Kunnen wij iemand verplichten tot hulpverlening? Kunnen wij met ouders afspraken maken over een waardig levenseinde voor een persoon met een professionele bewindvoerder …

Achter deze vragen schuilt een juridisch (mensenrechtelijk) en ethisch kader over het recht om zelf te beslissen, bewind, dwang en de positie van voorzieningen.

Tijdens deze digitale studiedag (met replay) lichten Prof. dr. Tim Opgenhaffen (docent sociaal recht aan de UHasselt, proefschrift rond vrijheidsbeperkingen in de residentiële zorg vanuit een (mensen)rechtelijk perspectief), Mr. Walter Niewold (emeritus vrederechter Hasselt), Prof. dr. Axel Liégeois (hoogleraar zorgethiek en praktische theologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven en ethisch adviseur bij de Broeders van Liefde in Gent) dit kader toe en gaan we aan de slag met diverse casussen.

Info en inschrijvingen: https://www.gezinenhandicap.be/event/studiedagethischedilemmas/

Vraag het aan Fovig