ZATERDAG 12 oktober 2024  |  10 TOT 16 UUR
ONS ERF (UNIE-K), SINT-MICHIELS (BRUGGE)

 

THEMA EN SITUERING VAN DE LEDENDAG 2024

In de tweede helft van 2023 werkte FOVIG een beleidstekst uit rond inclusie en collectieve zorg. Daarmee plaatst FOVIG zich uitdrukkelijk binnen het streven naar inclusie en het VN-verdrag daarover. Zo garanderen we mensen met een handicap een kwalitatief leven als volwaardige deelnemer in de maatschappij.

Tegelijkertijd dringt FOVIG aan om inclusie in de collectieve zorg (de voorzieningen) stevig aan te pakken en sterk uit te bouwen. Zo bieden we weerwerk aan de interpretatie van inclusie als een exclusieve aangelegenheid van het individu.

Wanneer de persoon met een handicap ondersteuning nodig heeft om zijn voorkeuren te uiten of zijn rechten te laten gelden, zal FOVIG het netwerk, de mantelzorger, de vertegenwoordiger, de vertrouwenspersoon, de bewindvoerder … helpen om namens de persoon met een handicap diens stem te vertolken.

In deze ledendag verkennen we als ervaringsdeskundigen – samen met  externe deskundigen – de wegen en obstakels voor inclusieve zorg in collectieve voorzieningen.

WERKWIJZE

 • we werken met ….

DOELGROEP

Met deze dag willen we iedereen bijeenbrengen die, vanuit omringd zijn, mee wil denken en aan de slag wil gaan rond inclusie in de collectieve zorg.

 • de leden van FOVIG
 • alle leden van het collectief overleg in voorzieningen voor personen met een handicap
 • directies en personeel van die voorzieningen
 • beleidsmensen
 • alle geïnteresseerden in inclusie, medezeggenschap, welzijn en collectieve zorg voor personen met een handicap

PROGRAMMA

(details worden de komende dagen nog aangevuld of kunnen qua volgorde nog wijzigen)

 • Vanaf 9u30
  Ontvangst van de deelnemers met koffie/thee
 • 10u00
  Begin presentaties, gesprekken, activiteiten
  lunchpauze
  vervolg presentaties, gesprekken, activiteiten
 • 16u00
  Afsluiting van de ledendag

FLANKEREND PROGRAMMA

Hier komt de uitleg over het flankerend programma

SPREKERS

Sander Deckx [presentator en moderator]
is een jonge theatermaker en woordkunstenaar. Met zijn aangrijpende performance Zonderzeeër nam hij het publiek mee op een intieme reis door persoonlijke ervaringen. De voorstelling doet nadenken over onze perceptie in relatie met niet-normatieve lichamen.

Vanessa Dermaut 
werkt halftijds in ‘t Venster (Izegem) en is halftijds medewerker inclusie & participatie voor vzw UNIE-K. Werk maken van inclusie is zo haar opdracht. In 2023 doctoreerde  ze met “De residentie als gangmaker voor inclusie”.

Melanie en Marleen
zijn twee bewoners van ’t Venster in Emelgem. Zij vertellen hoe zij betrokken zijn in het inclusieverhaal en hoe ze dit ervaren.

Griet Roets
is verbonden aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek aan de Universiteit Gent. Zij is ook bezieler van de Academische Werkplaats De-institutionalisering. Zij beschrijft op een toegankelijke manier  nieuwe invalshoeken voor inclusie, met respect voor de collectieve zorg.

Linus Vanlaere
is zorgethicus en papa van een zoon met een beperking. Hij zal bij de verschillende onderdelen van de ledendag kort reflecteren en de gesprekken erover op weg helpen.

Jan Vanwezer
is campusdirecteur WZC De Wingerd in Leuven en bezieler van De Boomgaard, een innovatief woonzorgproject mee aangestuurd door de buurt, waar zorg opnieuw een plaats krijgt midden in de samenleving.

Alle aanwezigen 
zijn uitgenodigd om actief deel te nemen

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor de ledendag kan uitsluitend online via onderstaande knop.

Bij inschrijving krijg je een e-mail met bevestiging en details voor betaling. De inschrijving is pas definitief na betaling.

DEELNAMEPRIJS

Deelname aan deze FOVIG-ledendag is betalend. De prijs voor deelname aan alle activiteiten, welkomstkoffie, drankje en lunchbuffet bedraagt:

 • FOVIG-leden: 15 EUR
 • leden van Trefpunt STAN en bijstandsorganisatie ZOOM: 25 EUR
 • voor alle andere deelnemers: 35 EUR
 • flankerend programma voor personen met een verstandelijke handicap: 15 EUR

BEREIKBAARHEID

Hier komt alles over de routes naar de ledendag …

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag het aan Fovig